Een Breitling laat zijn kleuren zien en windt er geen doekjes om. Het design is direct herkenbaar, het DNA laat zien dat het voor avontuur staat en het belichaamt als geen ander merk het nieuwe era van sporthorloges voor mannen. Het is wereldberoemd vanwege de kunst van het maken van chronografen. De grenzen worden verlegd met de grotere design en de bovenmaatse kasten en dat maakt de horloges van Breitling niet direct geschikt voor alle mensen. En dat wil Breitling ook niet. Tegelijkertijd probeert het wat meer subtiel te zijn, om niet alleen de markt voor grotere maten te verzadigen waar de fans van dit merk zich bevinden.
Sterker nog, het portfolio van Breitling laat nu ook kleinere modellen zien, met kasten die veel meer bescheiden zijn. Wie besluit om te investeren in een Breitling, mag rekenen op de expertise en klasse van de smederijen in Grenchen. Volledig functioneel en praktisch en tegelijkertijd geschikt om alle dagen te kunnen dragen. Wanneer je dit alles in gedachten houdt, is het moeilijk om te stellen dat de horloges van Breitling niet tot de beste ter wereld zouden behoren.
Misschien wel het meest bekende model van Breitling. Net als bij de klassiekers van Rolex heeft Breitling veel tijd en aandacht besteed aan de vorm en functionaliteit van de Navitimer. Ook vandaag de dag wordt het model uitgerust met de blauwprint die gebruikt werd voor het eerste model in 1950. Het is een stijlicoon op zichzelf.
Het vlaggenschip van de Breitling horloges, het heeft dezelfde wortels als de Navitimer. Dit model heeft echter een paar veranderingen mogen zien door de jaren heen. Het is niet langer gebaseerd op de eerste modellen die gemaakt werden, maar is aangepast naar de eisen van de mensen die vandaag het horloge willen dragen. Zo heeft de liniaal plaats moeten maken voor een schonere en meer gelikte look. De Chronomat is niet alleen in staal verkrijgbaar, maar ook in goud en goud/staal.
Waar de Superocean gezien wordt als de belichaming van het elegante duikershorloge, is de Avenger sportiever. De Avenger Seawolf is waterresistent tot 3000 meter en daarmee kan het horloge zich meten met de duikershorloges van Rolex en Omega.
Hoewel de Superocean meer elegant is dan de Avenger modellen, is het zeker een duikershorloge. Met een maximale diepte van 1500 meter laat het weinig te wensen over op het gebied van onderdompelmogelijkheden. De sub-collectie Superocean Heritage doet sterk denken aan de vintage duikershorloges uit de jaren ’60 en ’70.
De Unitime is een van de voorlopers van de Transocean collectie met de aardbolwijzers. Het heeft de harten gewonnen van veel horlogeliefhebbers dankzij de scherpe en goed bewaarde designs. Naast de GMT-modellen zijn er ook versies met datum en zelfs chronografen met monopusher. Met een goed oog voor detail zijn er veel toespelingen gedaan op de Breitling modellen van de afgelopen decennia. Zo waren de 3, 6 en 9 minutenindicaties overheersend waarmee het makkelijk was om de 3-minuten grens te bepalen voor telefoongesprekken op langere afstand. Deze collectie met veel facetten is ontwikkeld voor reislustige mensen die op zoek zijn naar elegante designs die vooral functioneel zijn.
Breitling is een significante kracht geweest bij de ontwikkeling van de moderne chronograaf en dat op verschillende gebieden. Het was een van de eerste makers die twee registers gebruikte om de verstreken tijd te laten zien. In 1915 was het Breitling die de eerste chronograaf uitbracht met een pusher op de plek van 2 uur, die apart gebruikt kon worden van het opwindmechanisme. Een aantal jaar later zou Breitling de start-stop knop splitten en de zero positie op twee separate controle-elementen plaatsen. In samenwerking met andere makers tot welke TAG behoorde (in die tijd Heuer-Leonidas) maakte Breitling de Chronomatic, die ook bekend staat als Calibre 11, een van de eerste chronografen.
De horloges van Breitling zijn voorzien van mechanismen uit eigen beheer met vijf jaar garantie, die ook gelden voor een andere modellen zoals de Chronomat modellen, de Navitimer 01 en een aantal van de Transocean modellen.
Veel van de modellen van Breitling ondergaan de rigoureuze Chronomètre test. Breitling is ook de enige maker die kwartsmechanismen van certificaten voorziet, welke een afwijking van maximaal 25 seconden per jaar toestaan. In tegenstelling tot Rolex en Omega wordt het Chronomètre certificaat toegevoegd aan alle leveranties.
Niet alleen is het logo bijna identiek, de B met vleugels, Breitling en Bentley stellen ook beide hoge eisen aan kwaliteit en ontwerp. De Colllection Breitling for Bentley brengt de statige charme van de luxeauto’s samen met alle uitstekende vaardigheden van de horlogemaker. De samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen, met een nog meer elegante oplage. Het kenmerkende voor dit design is het kriskras ontwerp op de versiering van de ring van het horloge.
Breitling heeft geen angst voor nieuwe technologieën en omarmt deze zo snel mogelijk. Zo kan de Breitling Connect aan de smartphone gekoppeld worden en heeft het een veelzijdigheid aan features die elke dag van pas kunnen komen. Het Emergency model maakt gebruik van radiotechnologie die direct gebruikt kan worden door de antenne uit te schroeven en uit te trekken. Een signaal wordt direct naar de hulpdiensten verzonden op twee golflengtes. Tot op de dag van vandaag zijn hier 20 mensenlevens mee gered die in gevaarlijke situaties terechtgekomen waren.
1884: Léon Breitling richt de onderneming Breitling op
1915: Breitling brengt de eerste chronograaf uit. Het is de eerste keer dat er een pusher op de positie van 2 uur aanwezig is die apart van de kroon gebruikt kan worden.
1923: Breitling ontwikkelt een chronograaf waar de nul-positie apart gebruik kan worden van het start-stop mechanisme. Dankzij deze aanpassing kan de tijd nu meerdere malen gemeten worden. Het kan nu ook gebruikt worden als een stopwatch.
1934: De eerste chronograaf met een dubbele pusher wordt aan het publiek getoond.
1942: De Breitling Chronomat wordt op de markt gebracht.
1952/1954: De Navitimer wordt onderdeel van de Breitling collectie.
1969: In samenwerking met Heuer-Leonidas, Buren en Dubois-Dépraz brengt Breitling het eerste mechanisme voor de chronograaf op de markt met een automatisch opwindmechanisme.
1985: 100 jaar na het oprichten van de onderneming, wordt de Chronomat verbeterd en wordt het de nummer 1 op de lijst van de groeiende productielijn.
1995: De Breitling Emergency wordt gelanceerd en is niet alleen een horloge, maar wordt ook gebruikt als noodbaken waarmee mensenlevens gered kunnen worden.
1999: Alle horloges van Breitling krijgen het COSC-certificaat en mogen nu officieel Chronometers genoemd worden.
2003: De Collectie Breitling voor Bentley wordt op de markt gebracht.
2009: Vanaf dit punt is Breitling de maker van een chronograaf kaliber in eigen beheer, het kaliber Breitling 01.
2015: Breitling presenteert het eerste mechanisme in eigen beheer zonder chronograaf functies.
2015: Breitling presenteert de Transocean 1915, een chronograaf met enkele pusher op de honderdste verjaardag van de eerste chronograaf van Breitling.
Rolex en Omega zijn niet de enige horloges die sieren om de polsen van de mensen die fortuinlijk genoeg zijn om het rijke leven te genieten. Zij zijn ook actief geweest in het Britse koninklijk huis, en hebben zelfs aan de pols gezeten van Sean Connery in de rol van James Bond. Waar Roger Moore meer van de extravagantie van de Rolex liet zien als 007, koos hij in zijn privéleven voor de trouwe Navitimer. David Beckham weet op zijn beurt wat de voordelen zijn van de Unitime Transocean met de GMT-functies.
Een andere grote naam onder de liefhebbers van Breitling is Jerry Seinfeld, misschien wel de meest bekende en succesvolle komediant van New York. Net als zijn collega Dave Chappelle kiest hij voor de Navitimer in de Big Apple. Justin Timberlake en Serge Gainsbourg doen het op dezelfde manier. Maar laten we de wereld van de muzikanten niet vergeten, waar Miles Davis en Herbie Hancock als echte jazzgiganten kiezen voor de uurwerken van Breitling. Zelfs Wayne Gretzky heeft een Navitimer en Brad Pitt en Forest Whitaker rekenen op de Emergency om hen uit levensbedreigende situaties te halen.