Montblanc is het bewijs dat het niet allemaal om Zwitserland draait. Natuurlijk, de horloges van het merk – waar er veel van zijn – mogen dan gemaakt zijn in de horologische hotspot Le Locle, maar de oorsprong gaat terug naar 1906, naar een land voorbij de Jura.
Het was in die tijd dat een zekere Hamburgse bankier, Alfred Nehemais, een ingenieur uit Berlijn ontmoette, een zekere August Eberstein. De twee begonnen met het produceren van pennen (psst, die staan bekend als schrijfinstrumenten, mocht je daar interesse in hebben), en de onderneming werd al spoedig overgenomen door Wilhelm Dziambor, Christian Lausen en later, Claus Johannes Voss.
Deze vroege fusie was de trigger voor de Rouge et Noir – Montblancs allereerste pen – in 1909. Toen, slechts een paar jaar later, werd de Meisterstück geboren. Als een mijlpaal-collectie die zich nu naar alle hoeken van het huis uitstrekt, debuteerde Montblancs initiële Meisterstück (een naam die letterlijk vertaald kan worden naar ‘meesterwerk’) in 1924. De naam werd een synoniem voor kwalitatief hoogwaardige, uitstekend-presterende luxe.
Het was echter niet alleen het handwerk dat verantwoordelijk was voor het prestige. Montblancs iconische sterrenembleem werd voor het eerst opgemaakt in 1913, als een gestileerde versie van Montblancs besneeuwde bergtop, van bovenaf gezien. En de symboliek gaat nog verder. Als de hoogste berg van Europa wilde Montblanc een beeld projecteren op het hoogtepunt van Europeaans vakmanschap. Ze wisten wat ze deden toen ze de grootste berg van het continent uitkozen als een platform waar ze op verder konden bouwen.
In de jaren ’20 begon Montblanc echt uit te breiden. Na detailverkoop in meer dan 60 landen viel een overkoepelende marketingcampagne samen met de lancering van de eerste collectie lederwaren. Deze selectie van handtassen, tassen en portemonnees werd geproduceerd in Offenbach, een stad aan de linkeroever van de Main rivier die bekend staat om haar leerproducten, en hielp Montblanc bij het creëren van de reputatie van een luxegoederen producent. Het merk was zo zelfverzekerd dat ze in 1935 een ‘levenslange garantie’ voor Meisterstück in het leven riepen. En dat was geen gebakken lucht. Montblanc verving direct alle onderdelen die aan slijtage onderhevig waren, hoewel dat dankzij de nauwkeurige aard van het model slechts zeer zelden voorkwam.
Maar zoals zoveel andere merken kreeg Montblanc haar eerste grote tegenslag te verwerken tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen meerdere fabrieken en panden tijdens zware bombardementen werden verwoest. Toch was dat geen reden voor het team om niet te herbouwen, en in 1946 ging Montblanc een samenwerking aan met Denemarken om gespecialiseerde vulpennen te produceren. Dat was de start van een wereldwijde aanwezigheid.
Het ging zelfs zo ver dat de toenmalige president JFK de Duitse kanselier in 1963 assisteerde en een Meisterstück tevoorschijn haalde bij het tekenen van officiële documenten. Inderdaad, als je het maakt in Amerika, dan kun je het overal maken. Montblanc was geen uitzondering.
En het succes duurde voort, waarop Montblanc in 1997 uiteindelijk besloot om hun iconische collectie horloges op de markt te brengen. Als onderdeel van de luxe Richemont familie werd Montblanc Montre S.A. opgericht, om meesterlijke haute horlogerie te creëren in het hart van Zwitserse horlogemakerij. Bovendien nam het model deel aan de Salon International de Haute Horlogerie (beter bekend als SIHH, dit horloge evenement is voornamelijk gereserveerd voor merken onder de Richemont paraplu) dat Montblanc neus-aan-neus en schouder-aan-schouder zette met een aantal van de beste horlogemerken die ooit zijn opgericht.
Slechts een decennium later zette Montblanc alles in op haar horlogemakerij kwalificaties met de oprichting van het Institut Minerva de Recherche en Haute Horlogerie. Deze fabriek werd voor het eerst opgericht in 1858, en Montblanc wilde de rijke traditie van Villeret vereeuwigen met een etablissement ter ere van Minerva. Het duurde toen niet lang meer voor Montblanc de MB R100 uitbracht – het eerste kaliber dat volledig in-house werd gemaakt. Deze indrukwekkende zet was een direct eerbetoon aan de man die de chronograaf had uitgevonden – Nicolas Rieussec – terwijl het tegelijkertijd bewees dat Montblanc een serieuze optie was voor de serieuze horlogeliefhebber. Zelfs nu nog zijn er maar weinig merken die kunnen zeggen dat ze een uurwerk volledig zelf hebben geproduceerd.
In 2010 vervolgde Montblanc haar streven naar innovatie met de release van de Metamorphosis. Als de nieuwe ontwikkeling van Montblancs Villeret fabricage, kon dit revolutionaire stuk zijn wijzerplaat in een volledig nieuw stuk transformeren, uniek voor de horlogewereld. Het mechanisme had ruim 50 individuele componenten die in tandem bewogen, en hoewel ze niet de ervaring van andere blue chip labels hadden, was Montblanc eindelijk welkom als haute brand.
Slechts een jaar later, in 2011, bracht Montblanc de Tourbillon Bi-Cylindrique uit – het allereerste polshorloge met een tourbillon met twee cilindrische balansveren. Dit werd gefaciliteerd door een gereduceerd echappement dat in de tourbillon zelf was geplaatst, samen met een cilindrische spiraalveer. Allemaal heel technische taal voor uitzonderlijk goed.
Er zijn maar weinig merken die zoveel prestige verdienen na slechts twee decennia van horlogemaken. Toch heeft Montblanc, met pure toewijding aan vakmanschap en perfectie met hun andere producten, de lat heel hoog gelegd: we wisten wat we konden verwachten, we kenden de naam, en het vertrouwen was er al. En het mag duidelijk zijn dat dat vertrouwen niet geschaad is.
Als een knikje naar de militaire roots van de Villeret fabricage, heeft Montblancs 1858 collectie beide laarzen stevig tussen de strijdmachten gezet. Elk item is emblematisch voor een traditioneel militair horloge, met heldere, leesbare wijzerplaten, klassieke lederen bandjes en een breed scala aan features dat is aangepast voor zowel de loopgraven als het luchtruim.
ONTDEK 1858 COLLECTIE HORLOGES
Montblancs 4810 collectie werd gelanceerd ter ere van het honderdjarig bestaan van het merk. En daarom houdt men één oog op het verleden en de andere op de toekomst, met een blend van klassieke, eigentijdse en werkelijk unieke features, die naadloos zijn samengesmolten in één chique familie.