De Monaco heeft een gezicht dat echt opvalt in een menigte. Het is het beste voorbeeld van TAG Heuers geest in zijn meest creatieve fase, en belichaamt als geen enkel ander horloge de beladen symboliek van de jaren 70 en vroege jaren 80. Steve McQueen droeg bij aan de bekendheid van het horloge in de film Le Mans, en is niet alleen een rolmodel of een afgezant voor het merk, maar alles dat sportieve chronografen vertegenwoordigen. Dat is de reden dat de legendarische Monaco in donkerblauw zo prominent werd vernoemd naar de King of Cool. Is het belachelijk dat een Monaco net zo veel oplevert op een veiling als een Patek-Philippe? Naar onze mening zeker niet.
De optiek en vorm van de behuizing zijn altijd al uitzonderlijk uniek geweest. De Monaco is een horloge dat een lange geschiedenis met zich meedraagt. Het was een van de eerste chronografen met een automatisch opwindmechanisme, de eerste chronograaf met een micro-rotor, de eerste automatische chronograaf met een module structuur, en het eerste waterbestendige polshorloge met een kwadratische vorm. Bovendien symboliseert de Monaco een levensstijl die is beïnvloed door zowel de snelheidsduivels op de racecircuits als de playboys uit het verleden.
We overdrijven niet als we stellen dat de Monaco letterlijk gewilde handelswaar is bij verzamelaars. Met name de Steve McQueen, in zijn beroemde donkerblauwe versie, is een zeer populair uurwerk. In goede staat kan dit horloge makkelijk bedragen met vijf nullen opleveren. In 2012 werd een van de drie horloges die tijdens de opnames van Le Mans werd gedragen, geveild voor een bedrag van £558.950 (ruim 638.000).
Zelfs vandaag nog is de Calibre 11 onlosmakelijk verbonden met de vroege Monacos waarbij het uurwerk met zijn onderscheidende kroon aan de linkerkant werd vervaardigd. Sinds 2015 maakt de meest beroemde van alle Monacos, met zijn donkerblauwe wijzerplaat en de bijnaam Steve McQueen, geen gebruik meer van de Calibre 12. Hij is in plaats daarvan uitgerust met de nieuwste versie van het legendarische chronograaf uurwerk.
TAG Heuer zorgt voor zijn erfgoed door regelmatig heritage modellen uit te brengen die doen denken aan de klassiekers uit de jaren 60 en 70. Zelfs bij de nieuwe Monaco Steve McQueen zijn de wijzerplaten voorzien van de Heuer belettering, wat ons mee terugvoert naar het tijdperk waarin Heuer een van de meest succesvolle familiebedrijven was die er bestonden.
In 1970 was Steve McQueen de hoofdrolspeler en coproducent van de legendarische popcorn film Le Mans. De film zorgde dat niet alleen de 24-uurs race beroemd werd, maar ook de TAG Heuer Monaco. Met de Twenty-Four betuigde TAG Heuer eer aan de rol die racen speelde in de Monaco collectie; ze brachten een limited edition serie uit van 950 stuks.
Vergeleken met de originele Monaco versie met een zijlengte van 38 mm, is de meest recente Monaco 1 mm langer. Een vergroting van grofweg één millimeter garandeert dat de oorspronkelijke charme van de Monaco niet verloren gaat bij een nieuwe generatie. Tegelijkertijd kan het horloge ook gedragen worden in een iets groter formaat van 39 mm.
1882: Edouard Heuer presenteert de eerste Heuer chronograaf en patenteert het mechanisme. Vanaf dat moment is de chronograaf de pijler van alle inspanningen van dit merk.
1969: De Calibre 11, beroemd geworden door de Monaco, wordt gelanceerd.
1969: De TAG Heuer Monaco wordt uitgebracht en wordt s wereld eerste kwadratisch gevormde chronograaf. Het is tevens het eerste waterbestendige kwadratische polshorloge.
1970:Tijdens de opnames van de cultfilm Le Mans ontdekt Steve McQueen de Heuer Monaco, en laat deze vaak zien in de film.
1971: Le Mans draait in de bioscopen en de Monaco verkrijgt een cult status.
1986: De TAG Heuer Formula 1 wordt uitgevonden.
1998: De Monaco wordt opnieuw uitgebracht in een beperkte oplage van 5000 stuks.
2009: De Calibre 11 wordt opnieuw uitgebracht.
2015: De klassieke TAG Heuer Monaco Steve McQueen is niet langer uitgerust met de Calibre 12, maar met de nieuwe interpretatie van de Calibre 11.
Wat Paul Newman is voor Daytona, is Steve McQueen voor de Monaco. Net als zijn collegas is hij niet alleen de afgezant van het merk, maar ook de naamgenoot voor meerdere referenties die door de jaren heen zijn ontwikkeld. Het centrale kenmerk van de Monaco Steve McQueen is de blauwe wijzerplaat die vaak in de film te zien was. De collectie tussen TAG Heuer en Steve McQueen was het resultaat van een langdurige vriendschap met Jo Siffert, een racer die Jack Heuer goed kende. Hij creëerde ontelbare connecties met Formule 1 teams, en als verkoopagent van Heuer bracht hij een breed scala aan verschillende horloges naar de circuits.
Tijdens de opnames van de film Le Mans gebruikte Steve McQueen Sifferts racetenue, waarop het Heuer embleem duidelijk zichtbaar was. Zowel McQueen als Siffert besloten om het horloge in de film te gebruiken. Dat is tevens de reden waarom de rol van tijdmeting zo belangrijk is in het plot van de film. Nadat Siffert een connectie met Jack Heuer had gemaakt, reisde hij persoonlijk af naar Frankrijk om de meest recente Heuer modellen te presenteren. Steve McQueen koos voor de flamboyante vierkante chronograaf, waarvan drie modellen als filmrekwisieten dienen. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.