Junghans Max Bill

Junghans Max Bill

Max Bill en Junghans, dat was pas een historische samenwerking. De vindingrijkheid van deze combinatie resulteerde in een tijdloos uurwerk. Het is een exemplaar dat nooit geforceerd werd, uit noodzaak of als onderdeel van een nieuwe marketing truc, om zichzelf compleet opnieuw uit te vinden. De eisen die Junghans en zijn genie Max Bill aan zichzelf stelden bij de creatie van zo’n succesvol horloge waren zeer hoog. In dezelfde geest zit er waarschijnlijk een stuk waarheid in de gedachte dat Max Bill wellicht uitblonk in zijn streven naar design perfectie. Hij bracht ook onbewust (of misschien wel bewust, je weet het nooit met kunstenaars) een enthousiaste gekte teweeg met zijn kijk op heldere horloge optica die mensen zelfs vandaag de dag nog fascineert.

De oorsprong van de lijn leidt terug naar twee simpele ontwerpen: één met index lijnen en één met Arabische cijfers. Deze modellen gaven zeker geen klap op de verkoopcijfers toen ze op de markt kwamen. In het begin werden de horloges slechts sporadisch verkocht, en de productie werd uiteindelijk twee jaar later stopgezet. De invloed van Max Bill op de tijdmeetkunde was geen beslissend moment, maar eerder een lange termijn proces dat door de jaren heen aan kracht won. Het horloge zelf is ook gevarieerder geworden, naast de afmetingen van de behuizingen van de automatische modellen. Zijn grootste kracht, en een groot deel van zijn allure, is continuïteit. Naast alle erfgoed en retro modellen van vroeger, is zijn nalatenschap nooit vergeten. Het blijft een belofte van de liefde voor artistiek en aanhoudend vakmanschap die goed onderhouden is gebleven. Max Bill zou het niet anders gewild hebben.

Max Bill in cijfers – Top 5 Feiten

200: Tweehonderd kilometer van Grenchen naar Schramberg

De originele Max Bill collectie integreerde de handmatige opwinduurwerken van de J84/S3 en de J84/S10, alsmede het automatische uurwerk, de J83/E. Tegenwoordig wordt de ETA 2824 gebruikt voor het automatische model en de ETA 2801 voor het handgewonden uurwerk. Deze worden vanuit Grenchen aan Junghans geleverd en zijn benoemd tot de J.800 en de J.805.

2: Twee basismodellen

Veel bronnen en databanken delen niet hetzelfde standpunt als het aankomt op de vraag of sommige modellen wel of niet direct toe te schrijven zijn aan Max Bill. Dit geldt ook voor het zakhorloge Astra, waarbij alleen de variërende lettertypes een Max Bill identiteit tegenspreken. Slechts twee basisontwerpen, weerspiegeld in 8 verschillende modelvariaties, laten geen twijfel bestaan over hun oorsprong. Tegenwoordig is de collectie uitgebreid met zowel de Chronograph Chronoscope als een aantal quartz-gebaseerde modellen. De originele Max Bill ontwerpen bestaan uit zwart, goud en zilver (met of zonder sun-brushing).

3: Een prijskaartje van drie getallen voor een echte klassieker

De Max Bill behoort tot een groep horloge modellen die gloednieuw vaak goedkoper zijn dan gebruikt. Dit geldt met name voor automatische modellen met een roestvaststalen behuizing, zolang deze in goede staat zijn behouden. Winkelprijzen zullen in de toekomst veranderen als gevolg van de significante mechanische upgrade die Max Bill horloges in de laatste paar jaar hebben ondergaan. In de Max Bill collectie krijg je veel waarde voor een prijskaartje met slechts drie getallen. Je moet doorgaans heel wat meer geld neertellen als je het icoon van een andere fabrikant wil aanschaffen.

4: Een omgekeerde stoel die op een vier lijkt

Geen enkel ander designelement is zo nauw verbonden met de naam van Max Bill als het omgedraaide, als een driepotige stoel gevormde cijfer vier op de wijzerplaat. Meerdere modellen met Arabische cijfers zijn van deze unieke feature voorzien. Dit betekent echter niet dat alle Junghans horloges voorzien zijn van het beroemde Max Bill cijfer vier.

1,5: Anderhalf jaar Bauhaus educatie

Max Bill studeerde slechts drie semesters aan het Bauhaus in Dessau, Duitsland, alvorens zijn opleiding te beëindigen. Waarschijnlijk vanwege een gebrek aan persoonlijke financiële middelen. Sindsdien zijn er meerdere modellen beïnvloed door zijn tijd aan het Bauhaus, en er zijn ook andere Duitse horlogefabrikanten die dit soort ontwerpen hebben geproduceerd: in het bijzonder de Stowa Antea en de Dugena Dessau. Moderne Bauhaus ontwerpen hebben een nieuwe impuls gekregen van Nomos Glashütte.

Een Chronologie van de Max Bill

1908: Max Bill wordt geboren in Winterthur, Zwitserland.

1927: De Zwitserse kunstenaar begin zijn opleiding aan het Bauhaus in Dessau.

1956: Max Bill en Junghans starten een samenwerking en ontwerpen een eivormig horloge voor een keukenmuur. Het is voorzien van zijn typische wijzerplaat ontwerp, dat gebaseerd was op zijn polshorloge schetsen.

1958: Het Quadrat tafelhorloge wordt ontworpen.

1961/1962: Max Bill ontwerpt een aantal horloge modellen voor Junghans die in productie worden genomen.

1963: De productie wordt stopgezet.

1994: Max Bill komt onverwacht te overlijden op het Tegel vliegveld in Berlijn.

1997: De Max Bill collectie wordt opnieuw gelanceerd. Vanaf dat moment is het een belangrijke pilaar in het gehele product portfolio van Junghans.

2005: Er wordt een automatisch model aan de collectie toegevoegd. Puur voor vergelijkingsmateriaal met het exemplaar uit de jaren 60, is de behuizing van het nieuwe model vergroot naar 38 mm.

2008: De eerste Max Bill chronograaf, de Chronoscope, wordt gelanceerd. Het is geen origineel ontwerp van Max Bill, en zou eerder kunnen worden beschouwd als een eerbetoon aan hem.

2011: Op het 150-jarig jubileum van Junghans wordt een enorme Max Bill Chronoscope gepresenteerd, in een zeer beperkte oplage van 150 stuks.

2015: De Max Bill collectie brengt nog een aantal horlogetypes uit. Er is een nieuwe Chronoscope in donkergrijs, gecomplimenteerd door een beige horlogebandje. Voor de dames zijn er horlogebandjes in felle kleuren zoals blauw en rood. Er is zelfs een Chronoscope verkrijgbaar met een weekdag weergave.

Menu